(14 maanden mama)

9.00 precies: Zo goed als op tijd sjor ik Luka uit zijn fietsstoeltje. Ik mag naar Zumba en hij mag naar Nel. “Tante Nel,” zeg ik, maar ze corrigeert me: “Oma Nel.” “De enige echte, roept een zumba-mama. Ik zie het. Ze is perfect, compleet met kokerrok tot onder de knie en grote grijze knot bovenop haar hoofd.

9.03: Luka heeft geen oog voor de knot van zijn zogenaamde oma voor een uurtje. Wel voor Tim van bijna twee. Herstel, voor het loopfietsje van Tim van bijna twee. In mijn hoofd tel ik af: tien, negen, acht… Ja hoor, mijn zoon maakt zich los van zijn mama en stapt dapper naar de fiets. Ik ga. Luka zwaait met lange armen, brede lach en zangerige groet. Trots op mijn zoon die zo zelfstandig speelt, zumba ik de aerobicszaal in.

9.17: De muziek dreunt. En dreunt. En dreunt. Ik probeer met één oor te luisteren of mijn zoon lacht of huilt. Geen van beide, blijkt als ik even langs de deur spiek, hij zit ondersteboven in de speelgoedkist, geconcentreerd brandweerwagens te demonteren. Weer trots laat ik los, swing en zing mee met Madonna’s ‘Holidayhay’.

9.25: Heel even is Madonna stil en heel even hoort mijn hart het. Geen gehuil of gejank, maar een wanhopige noodkreet. Hoog, schril en schrijnend. Luka. Hij staat hopeloos verlaten, met zijn armpjes langs zijn lijf en de tranen over zijn wangen te snikken. “Mammie, waar was je?” vragen zijn oogjes. “Ik ben hier,” sussen de mijne.

9.26: Of Luka geen speentje heeft, wil Oma Nel weten. “Hij heeft geen speen, hij heeft mij.” Ik neem mijn zoon in mijn armen. Het snikken wordt snotteren. Hij ontspant. Weer is daar mijn trots, op mijn lieve Luka die zich niet zomaar laat dumpen bij zogenaamde oma’s met kokkerrokken en knotten, bij loopfietsjes of brandweerwagens, die bij mij wil zijn, bij mama. Zoals het hoort.

9.30: Ik hijs hem weer in het fietsstoeltje. Voorlopig gaan wij niet meer sporten, spreken we af. En daar ben ik trots op.

De yoga was een groter succes. Lees maar.