RSS Feed

Een vagina is geen ding (ook niet als je zwanger bent)

27 december 2016 by Zmm

Onwillekeurig zie ik haar voor me. Blik op oneindig; neutraal, professioneel, afstandelijk. Benen wijd, schaamlippen uit elkaar, man met mondkapje ertussen.

Ze haalt diep adem, ontspant benen en buik, en denkt aan iets anders. Aan de afwas, aan haar eigen moeder, of aan het goede doel dat ze dient door deze man hier in haar binnen te laten dringen. Hoe nodig het is. En dat haar vagina nu niets te maken heeft met seks. Niets! Zou hij kunnen zien dat ze gisteren gevreeën heeft? 

De kerel in kwestie kijkt op dezelfde manier: neutraal, professioneel, afstandelijk. Hij hoort haar overpeinzingen niet, simpelweg omdat hij zich daar niet mee bezighoudt. Hij ziet haar gezichtsuitdrukking niet, simpelweg omdat haar dikke buik ervoor zit. Hij weet wat hij doet, hier is hij voor getraind. Het vlees dat zijn eendenbek omhult, is niet meer of minder dan het zoveelste van vandaag. Hij kijkt naar het functioneren ervan. Beoordeelt de vorm, de kleur, de fysieke gezondheid van de geslachtsdelen. Berekent risico’s en kansen. Een routineklusje.

Nee, natuurlijk ziet hij haar niet als een seksueel wezen. Gelukkig niet.

Stel je voor als hij dat zou zien: de scheppende, goddelijke, sappige vagina van een prachtige vrouw. Dat hij daar met rode koontjes of, erger, een kwijlende mond naar zou zitten te staren.

Maar toch is dat ook wat het is. Een vagina is geen ding. Het is een heel erg levend, heel erg warmbloedig, heel erg gevoelig stukje van haar lichaam. Van haar emotionele leven. Van haar seksuele bestaan. Ja, een vagina heeft alles te maken met seks. Hierlangs heeft ze het zaad van haar geliefde ontvangen, en hierlangs zal haar baby straks op deze wereld komen. Het is haar bron van leven, van creativiteit, van genot.

Maar nu even niet.

Door geboorte en alles daar omheen te zien als iets zakelijks, iets medisch, missen we de helft van de waarheid. We wuiven onze vrouwelijke kracht giechelend weg en leveren haar over aan de medische wetenschap.

Dus? Dus lees deze blog en wees je bewust van jezelf, je lijf en de keuzes die je hebt. Dat zijn er vaak meer dan je denkt. Wees lief voor jezelf. Wees lief voor je waardigheid. En wees lief voor je baby. Als je daar echt een dokter voor nodig hebt, dan weet je die te vinden. En in alle andere gevallen: geniet van je vagina, van je baarmoeder en de geboorte van een nieuw liefdevol mensje.

Lees ook dit met de 13 statements van wijze mensen over bevallen (om over te lachen) en ‘mijn eerste keer‘. 

 


Reageren? »

Nog geen reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>