RSS Feed

Het perfecte plaatje

23 december 2016 by Zmm

Wie had het gedacht? Toch nog sneeuw. Natte weliswaar, maar toch. Het maakt het kerstplaatje bijna perfect. Wie door het raam naar binnen keek, zou in elke hoek van de kamer kaarsen zien flikkeren. Ze sprenkelen een gouden glans over haar decolleté, zijn kostuum, en de wangen van de kinderen. Het zoontje heeft speciaal voor de gelegenheid gel in zijn lokken, en zijn zusje een blonde vlecht met glitters. Of in elk geval een poging tot een vlecht. Bloed, zweet en tranen zitten erin, maar de haartjes blijven eruit pieken.

De baby is uit het zicht. Hij ligt boven te slapen. Tenminste, dat hopen ze. De babyfoon hebben ze net uitgezet. Hè hè. Nu even niet. 

De vader proost in het luchtledige op een fijne kerst. Voor de vierde keer. Omdat het feest is, trok hij bij de lunch zijn eerste biertje al open. Het helpt hem om alles wat lichter te zien. De moeder niet. Zij probeert het te negeren; zijn steeds lossere tong, haar steeds drukkendere hoofdpijn en het gegil van de kinderen. “Niet aan de vlecht van je zusje trekken!”

“Nee,” roept ze, voor de duizendste keer. “Nee, je mag nog geen kerstkransje.” Wiens briljante idee was het om die dingen op te hangen? Dan die cadeautjes eronder. Van haar had het niet gehoeven. Van de kinderen des te meer, ze groeien op tot verpeste producten van de consumptiemaatschappij.

Verder was hij heel goed gelukt, de kerstboom. Dit jaar zilver en taupe, met vintage engeltjes en kristallen ijspegels. Het waren er eerst zestien. Vier stuks hebben het tot vandaag overleefd. “Blijf af!” gilt de moeder nog net op tijd tegen haar kleine meid. Schrik. Tranen in de ogen. Vlekken in mama’s nek. Nog twintig minuten voordat de visite komt. Ze zou ook wel een wijntje lusten. Hoort ze de baby huilen? Ja, natuurlijk. Nu even niet. Proost, zwaait haar man weer in het luchtledige. Ze negeert het.

“Mag ik een computerspelletje?” Wat? “Nee, nee, nee! Het is kerst. Vandaag hebben we het gezellig, Godverdomme!”


 


Reageren? »

Nog geen reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>