Natuurlijk geef je hem niet zomaar met de eerste de beste shaggiesrokende vuilnisman mee. Wat dan wel? In de categorie ‘creatief met moederkoek’ hier een paar suggesties:

1. Opeten

Giel Beelen liet Pierre Wind hem in een loempiaatje rollen, maar als je geen tv-kok tot je beschikking hebt, kun je hem zelf met een uitje (en eventueel een appeltje) bakken. http://www.3fm.nl/nieuws/detail/144245/Giel:-Moederkoek-smaakt-naar-gehakt

2. Slikken

Je kunt er ook pillen van laten maken. Hartstikke voedzaam. Goed om te herstellen na je enorme klus (lees: de bevalling) en prima tegen postnatale depressie.

3. Opdrinken

Verstop hem in een (groene) smoothie en je proeft er niets van. Heel Hollywood-hip. Hier vind je vijf recepten: http://codenamemama.com/2012/01/09/placenta-smoothie-recipes/

4. Begraven

En dan plant je er op zijn eerste verjaardag een mooie boom op, die met je kindje meegroeit. Een levensboom bijvoorbeeld. Of een andere boom die heel oud, maar misschien niet te groot wordt. Je wil natuurlijk niet dat hij dood gaat of omgekapt moet worden zo lang jouw kind nog leeft.

5. Drogen

Zoals in de Marokkaanse traditie. Daar wordt de placenta als tweede kind beschouwd. Als hij goed droog is, maak je er een amulet van en die begraaf je.

6. In je familieboom hangen

Als je die hebt. Let op: deze boom mag je nooit omkappen, anders komt je kind in de problemen.

7. Aan je kind voeren

Niet zo gek, aangezien die al negen maanden van je moederkoekje knabbelt. Volgens sommige tradities kun je hem drogen en mengen met water (of moedermelk) en bij je baby naar binnen werken.

8. Laten hangen

Ook wel ‘lotusgeboorte’ genoemd, naar de uitvinder Claire Lotus Day. Baby en placenta blijven één, net als in je buik. En zo brengen ze ook de eerste daagjes buiten gezellig samen door, totdat de placenta automatisch afvalt. Dat is goed voor baby’s auraatje. Vergeet niet de placenta in te smeren in een discrete zak te doen, en eventueel in te smeren met zout, zodat hij uitdroogt. Wel zo fris.

9. Doneren aan de navelstrengbloedbank

Ook in het ziekenhuis weten ze dat een placenta (en de navelstreng) waardevol zijn. http://www.sanquin.nl/bloed-geven/ik-geef-bloed/donatiesoort/navelstrengbloed-geven/hoe-geef-ik-navelstrengbloed/ Ze willen dolgraag de stamcelletjes uit het bloed hebben. Een mooi gebaar als je op die manier iemand anders kunt helpen. Maar misschien wil je nog liever de stamcelletjes aan jouw eigen kindje geven. Dan laat je de navelstreng helemaal uitkloppen (en kun je hem niet meer doneren).

Lees ook ‘10 dingen die je moet doen als je zwanger bent‘ en ‘bevallen doet heus geen pijn‘.