Tekening van barende vrouw met hart tussen haar benen

De eerste die mij iets vertelde over, laten we zeggen, seksuele handelingen tijdens een bevalling, was (oh nee hè) mijn moeder. ‘Wist je dat bij sommige Afrikaanse stammen de vrouwen de clitoris van de barende vrouw stimuleren om de pijn te verzachten?’ merkte ze tijdens de afwas gezellig op. Getsie.

Klaarkomen

Toen ik hoorde over orgasmic birth, vroeg ik om een bakje om te kotsen. Maar nu, in vrolijke verwachting van de derde (hoera!), word ik er heel blij van. Want ja, echt, je kunt klaarkomen tijdens de bevalling. Ook zonder Afrikaanse sisters die aan je doos friemelen, trouwens.

Intiem

Inmiddels vind ik het zelfs logisch. Conceptie en partus lijken een verdachte boel op elkaar. Ze markeren het begin en het einde van een cyclus, waar pakweg negen maanden tussen zit. Dezelfde stofjes, zoals oxytocine en endorfine, komen vrij. De vagina en baarmoeder spelen de hoofdrol bij zowel het paren als het baren en je zou kunnen zeggen dat beide activiteiten een nogal intiem karakter hebben. Om een leuke nacht te beleven met je vriendje moet je je immers best wel goed kunnen laten gaan, en negen maanden later kun je het product van die nacht alleen eruit poepen als je ontspannen bent. Over poepen gesproken; sommigen vinden bevallen net zo intiem als een drolletje draaien. Ik vind het zo intiem als ehm, een poesje aaien.

Dokter K. Nipgraag

Na und? Und heel veel. Als je bevallen als een seksueel feestje ziet, of mikt op dat ultieme hoogtepunt, moet je nogal andere keuzes maken dan je ‘normaal’ zou doen. Waar ga je het doen? In een ziekenhuisbed, afgedekt met een plastic zeiltje? Of op een fijne plek, met kaarslicht en romantische muziek? En met wie? Dokter K. Nipgraag en zijn blozende co-assistent? Of alleen met je eigen lekkere vent? Hoe bereid je je voor? Door je in te lezen over de risico’s bij een bevalling? Of door je te laten masseren, lief voor jezelf te (laten) zijn en af en toe een wilde stoeipartij?

Verlichten van de weeën

Om daadwerkelijk klaar te komen heb je je Tarzan niet nodig trouwens, (je baby’tje kan met zijn koppie je g-spot raken) maar voor de zekerheid kun je je kleine vriend in je bevalkoffertje stoppen. Vindt je gyn (mocht je toch in het ziekenhuis bevallen) vast interessant. Schijnt ook te helpen bij het verlichten van de weeën. Vraag maar aan de Australische vroedvrouw Angela Gallo, of aan mijn moeder.

Lees ook deze ’13 beweringen over bevallen om blij van te worden’.

Een bewerkte versie van dit blogbericht verscheen eerder in de papieren versie van Kiind magazine.