Heerlijk, ja hoor, het was heerlijk! Zo’n vakantie, dat doet een mens echt goed. Eindelijk lekker bijgekomen.
Niet zo bruin? Nee, gelukkig niet. Goed gesmeerd natuurlijk. Drie keer per dag en elke keer na het zwemmen. Met factor vijftig. Net plamuur dat spul. Maar het werkt wel. Nee, Luka vond stom. Maar ja, verbranden is nog stommer.

Net als de muggen. Daar kun je ook wel tegen smeren, maar op de een of andere manier weten ze altijd een gaatje te vinden in je deet-pantser. Ook ’s nachts ja.

Niet dat ik daar wakker van werd.

Nee, ik was toch al wakker. Het was, zeg maar, heel knus, zo met z’n drietjes en een dikke buik op de twijfelaar. Knus, krap en zweterig. Nu vind ik het wel lekker om tegen Luka en Floris aan te glibberen, maar Luka niet zo.
Die sliep dus niet. En ik evenmin.
Dus was hij soms chagrijnig. En ik ook. Dus Floris ook.

Maar meestal hadden we het gezellig hoor.
Als we niet urenlang in een vliegtuig hoefden te zitten. Of koffers moesten pakken. Of als Luka niet bang was van de enge geluiden of enge mensen die allemaal aan hem friemelden.
Voor krabben was hij niet bang. Die ging hij vrolijk jagen met zijn vriendjes. Ja, vriendjes ja. Dat waren leuke momenten. Net als samen dansen in de zee. Dan was ik ineens niet meer chagrijnig of moe.

Ijsjes hielpen ook. Net als kokos-choco-shakes.
Wat hadden ze een lekkere kokos-choco-shakes. En curry. En papaya-salade.
Met uitzicht op de zon, die zich voorzichtig in de kabbelende Indische oceaan liet zakken.
Dan kwam Luka even lekker tegen mijn blote buik aankriebelen. Terwijl de baby van binnen meewiebelde en Floris mijn hand vasthield.
Dan hoefde ik niet meer te slapen. Wie wil er nu slapen als wakker zijn zo fijn is?

Zoals ik al zei, het was heerlijk. Echt waar.
Net als ons eigen grote, zachte, schone bed in Den Haag.

Lees ook deze reistips