RSS Feed

Waarom een poging tot borstvoeding niet goed genoeg is

2 oktober 2017 by Zmm

Ik zou het een paar jaar geleden zelf gezegd kunnen hebben: ‘borstvoeding; leuk als het lukt, maar zo niet, dan niet.’ Een logisch antwoord tegen een vriendin die aankondigt dat ze ‘best wil proberen borstvoeding te geven.’

Wat is hier mis mee? Dat zal ik je vertellen. Een poging tot borstvoeding just ain’t good enough. Als je zegt dat je het wil proberen, impliceer je namelijk al dat er een kans is dat het niet lukt. Zoals iemand die ‘probeert te stoppen met roken’ of ‘wil proberen om gezonder te eten’. “Succes, maar jij en ik weten allebei dat ik je over een paar weken waarschijnlijk weer tref met een Marlboro of een frietje in je linkermondhoek.” Mislukte pogingen tot een nicotine- of suikervrij bestaan zijn helemaal ingeburgerd. Maar mislukte pogingen tot borstvoeding zouden dat niet moeten zijn. 

Overigens lijkt me stoppen met roken en gezond eten ongeveer net zo belangrijk voor de volksgezondheid als borstvoeding geven.

‘Leuk als het lukt, maar zo niet, dan niet.’ Dat is iets wat je zegt tegen je zoontje die weifelend klaar staat om touwtje te springen, of tegen je zus die op zoek gaat naar het perfecte gezamenlijke cadeautje voor jullie moeder. Maar niet tegen iemand die op het punt staat een klein mens te baren en voeden.

Want wat zég je dan eigenlijk? Dat het alternatief, flesvoeding, ook prima is. Alsof borstvoeding plan A is, en flesvoeding plan B. Maar sorry, er is geen plan B. Borstvoeding (van jezelf of desnoods van een ander) is het enige echte voedsel voor baby’s. Daarna is er heel lang niets, en pas heel veel verder is er een lapmiddel, namelijk flesvoeding, hoe biologisch of hypoallergeen die ook mag zijn.

Misschien verwijs je deze column naar het land van de borstvoedingsmaffia. Prima. Maar let op: ik wil niet zeggen dat je nooit voor flesvoeding mág kiezen, maar ik denk dat we af moeten van het idee dat een poedertje uit een pakje zo goed als net zo goed is als the real thing, je lichaamseigen, mum-made superfood. En dat we stoppen met ‘proberen’ om het goed te doen, maar het gewoon, eh, goed gaan doen.

Ja, er zijn vrouwen waar het echt niet bij lukt, maar die zijn eerder uitzondering dan regel, in plaats van andersom. Vandaag de dag is er gelukkig genoeg begeleiding* beschikbaar om de overweldigende meerderheid van de moeders te laten slagen met borstvoeding. ‘Pijnlijke tepels’, ‘te veel of te weinig melk’ of ‘baby’s die niet willen’ behoren godzijdank tot een ander, vervlogen tijdperk.

Als je dan toch (zonder medische reden) voor flesvoeding kiest, dan moet dat een zeer weloverwogen keuze zijn, mind you: gemaakt na het zorgvuldig afwegen van de voor- en nadelen. Maar het lijkt me sterk dat je daar als conclusie van die studie (net als bij roken trouwens) ook daadwerkelijk voor kiest.

 

*Welke begeleiding dan? Behalve kraamzorg, lactatiekundigen en borstvoedingsgroepen is er nu ook de prachtige online borstvoedingscursus www.borstvoedinginbeeld.nl.

Meer lezen over mijn eigen borstvoedingsdrama? Ha, dan zul je hiervan (Borst met gaten) smullen. En hier lees je ‘waarom ik schrijf dat borstvoeding pijnlijk is’.

 


Reageren? »

Nog geen reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>