(Anderhalf jaar mama)

Sjessus, wat kunnen ze het goed: boos zijn. Niet op hun kinderen, natuurlijk niet, maar wel op andere moeders. Moeders hebben lange tenen als het om hun moederschap gaat. En als het om borstvoeding gaat al helemaal. Dus toen ik (hier) schreef dat borstvoeding moeilijk en pijnlijk kan zijn, danste ik daar keihard op. Met naaldhakken.

Dat deed ik expres. Want ik vond het belangrijk om te roepen dat borstvoeding heus niet alleen maar ‘fantastisch’, ‘intiem’ en ‘gezellig’ is. Als dat zo was, dan zou iedereen toch borstvoeding geven? Maar de cijfers (linkje) vertellen dat veel vrouwen stoppen met borstvoeding. Omdat het ze vies tegenvalt, is mijn inschatting. Borstvoeding blijkt, vooral de eerste periode, keihard werken. Dat hadden ze niet verwacht. Omdat niemand het ze vooraf had verteld.

Ik vergeleek het met de sprookjes rondom condooms. Ik weet nog goed dat mijn biologielerares tijdens een lesje seksuele voorlichting fluisterde: “geloof niet wat ze zeggen; vrijen met condoom is wel minder lekker dan zonder.” Hehe, eindelijk iemand die de waarheid sprak. Want nu wisten we tenminste waar we aan toe waren. En dat het niet aan ons lag dat we die condooms helemaal niet zo gemakkelijk en opwindend vonden.

En zo is het ook met borstvoeding. Lukt het niet? Je bent niet de enige. Maar hou vol, ook jij kunt het. Borstvoeding is het mooiste wat ik op dit moment aan mijn zoontje kan geven, maar het was me niet gelukt zonder de hulp van de verloskundige, lactatiekundigen (die het ook niet altijd wisten), praatgroepjes (Haagse Borstvoedingsgroep) en zelfs chirurgen. We hebben het niet cadeau gekregen. En voor alle mama’s, en dat zijn er gelukkig toch wel heel veel, die het wel cadeau gekregen hebben: fantastisch, gefeliciteerd. Echt.

Klik hier voor meer over ‘Borst met gaten’, hier voor ‘Borstvoeding is leuk – echt niet’ en hier voor ‘Borstvoeding is leuk – echt wel’.

Toevallig stuitte ik hier op een artikeltje over dit onderwerp in Trouw.