Slaapliedjes zijn zinloos, zeggen sommige ongezelligerds. Ze hebben ongelijk. Je moet alleen weten hoe je ze in kunt zetten. Met dit vijf-punten-plan kan het niet mislukken.

Punt 1: de keuze voor het liedje
Denk daar niet te licht over. Wij hebben bijna twee jaar geleden gekozen voor ‘In de maneschijn’. Gewoon, omdat dat het eerste was wat in mij opkwam en ik ‘Slaap-kindje-slaap’ nog stommer vond dan ‘In de maneschijn’. Wat ik toen niet wist, is dat de keuze voor een slaapliedje bepalend zou zijn voor de eerste jaren van het kinderleven en dus ook voor zijn papa en mama. Later hoorde ik een schattig stelletje een tweestemmig ‘Redemption songs’ van Bob Marley performen. Dat leek me zowel historisch, ritmisch als inhoudelijk verantwoorder dan ons ‘In de maneschijn’. Te laat.

Punt 2: muzikale technieken
Tempo: als je baby wel moe is, maar het nog niet weet, begin je met een vrolijk drafje (maar nooit galop), zodat je hem ‘pakt’ en meeneemt richting rustiger vaarwater. Merk je dat hij ontspant, dan ga je steeds langzamer en monotoner zingen. Tel na elke regel. Eerst neem je een tel pauze, dan vier, dan acht, totdat je hele coupletten weglaat. Laat je stem op het eind vibreren als een rustgevende klankschaal die de ruimte en, zo je wilt, je baby’s chakra’s kalmeert. Zo klinkt zelfs ‘In de maneschijn’ als een deinende didgeridoo.

Punt 3: aantal liedjes
Spreek met jezelf van te voren af hoe vaak je je liedje zingt. Stel een grens. Ik beloof mij en Luka altijd vijf keer. En dan nog een stuk of zestien toegiften. Dat doe ik al sinds hij een paar dagen was. Maar toen twintig keer per dag, nu drie keer per week. We gaan vooruit.

Punt 4: houding
Je mag je horizontaal of vertikaal (buik naar jou toe) houden, maar altijd tegen je aan. Draagdoek is een pré, stil zitten is oké, bewegen beter. Opties: lopen, fietsen, wiegen, schommelen op de schommelstoel of (tip van de redactie) wippen op een gymbal. Blijf tijdens de hele voordracht in dezelfde monotone cadans bewegen, tot jouw kind dat niet meer doet.

Punt 5: jouw focus
Dit is ouderschap voor gevorderden. Tijdens je slaapliedjes geef je je kind geen aandacht, maar waak je er voor op dat je hem nooit (nooit!) negeert. Je denkt in elk geval niet: ga nu sla-haa-pen! Dat is verboden. Liever richt je je op iets leuks, zoals een bloemetje of boeddhabeeldje. Weet je wat? Doe gewoon net alsof je mediteert. En dat brengt me weer terug bij punt 1: de keuze voor het liedje. Misschien zou je beter een mantra kunnen kiezen. Iets als: ‘Ik ben de beste moeder/vader en mijn baby slaapt heerlijk.’ Maar dan in het Sanskriet, zevenenzeventig keer achter elkaar. Succes gegarandeerd.

Lees hier ‘Ik ben Mary Poppins’, nog een blogbericht over zingen en klik hier voor serieuzere hersenspinsels.